Web Sitesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 24 Konu

Webmaster dünyasında sürekli olarak web siteleri alınıp satılıyor. Web sitesi satın alırken dikkat etmeniz bir çok nokta vardır. Bunları kabaca aşağıda sıraladım.

1- Herşeyden Önce Siteyi Aldığınıza Değecek Mi?

Site almadan önce şunu kendinize sormalısınız. Bu siteyi almam bana ne yarar sağlayacak? Bu siteye vakit ayırabilecek miyim?

Bu siteye günde 15 saat ayırım x miktar kazanmam tatminkar mı?

Site gelecek vaad ediyor mu?

2- Yeteri Kadar Teccübeniz Varmı?

Web işlerine girdiğiniz ve bir şekilde bu sektörle alakalı geçmişiniz var. Fakat şunu belirtmek gerekiyor ki her web sitesi aynı şekilde yönetilmiyor. Bazı web siteleri günde 15 dk alır fakat bazılarına vakit yetiştiremez ve personel ihtiyacı duyarsınız. Örneğin;

E-ticaret Sitesi

  • Gelen müşteri taleplerini cevaplamak.
  • Ürünlerin takibini yapmak.
  • Seo çalışmaları.
  • Sem çalışmaları.
  • Sosyal medya çalışmaları.
  • Ürün kargolama.
  • Ürün tedariği.
  • İtibar yönetimi.
  • Telefon trafiği.
  • Ödemeleri takibi.

Harcayacağınız vakit siteye göre değişmekle beraber bütün gün.  Orta çaplı bir site ise tek başınıza uğraşmanız çok zor.

Haber Sitesi

  • Ajanslardan gelen haberleri ayıklamak.
  • Haberlere görsel temini.
  • Haberleri sosyal medya paylaşmak.
  • Seo çalışmaları.
  • Gelen yorumları cevaplamak.
  • İstenmeyen haberler için gelen mailler.
  • Reklam yönetimi

Tek başınıza oldukça zorlanacaksınız. 24 saat size yeterli olmayacaktır.

Güzel gelire sahip alacağınız uzmanı olmadığınız konudaki web sitesi size hiç bir şey kazandırmayacaktır.

Seo terimleri sayfasına bakmanızı tavsiye ederim. Çünkü site alırken bolca bu terimleri duyacaksınız.

Film Sitesi

  • Silinen filmlerin geri yüklenmesi.
  • Gelen şikayetlere cevap vermek.
  • Yeni çıkan fimleri takip etmek ve siteye eklemek.
  • Özgün içerik ihtiyacı.
  • Yüksek hit varsa sunucu problemleri.
  • Seo çalışmaları.
  • Siteyi sürekli kontrol altında tutma. (Kapanma vs durumları)

Oturmuş bir film sitesi ise günde birkaç saat harcayabilirsiniz. Fakat sorunlu bir iş ise başlangıçta ciddi vakit ayırmanız gerekebilir.

3- Siteyi Kimden ve Nereden Alıyorsunuz?

Yaşadığım yerde 50.000 TL olan motorsikletleri 300-400 TL’ye alma şansınız olabiliyor. :)

Site aldığınız kişilerin forumlarda uzun süreli üyeliği olmasına dikkat edin ve gerekirse yüz yüze görüşün. Bütün iletişim bilgilerini alın. Size satış sonrasında destek vereceğinden emin olun.

Varsayalımki satın aldığınız site özel yazılım kullanıyor ve satış sonrasında destek almanız gerekiyor. Destek verecek kişi olmadığında ciddi efor sarf edebilirsiniz.

4- Domain Ne Durumda?

Domain site alırken bakacağınız ilk konuların başında gelir. Şu soruları sorabilirsiniz;

  • Alacağınız sitenin domaini nedir?
  • Sitenin içeriği ile domain uyum sağlıyor mu?
  • Domain daha önce nerelerde kullanılmış. (sitenin geçmişi başlığına bakabilirsiniz.)
  • Domainin hangi uzantıları dolu ve aktif mi?
  • Domain site haricinde para eder mi?

Seo uyumlu domain seçimi konusunda göz atabilirsiniz.

5- Yatırıma İhtiyacı Duyuyor Mu?

Belirli geliri olan yada olan potansiyel gelire sahip olduğunuz düşündüğünüz siteyi alırken yatırıma ihtiyaç duyuyor mu sorusunu sormalısınız.

Bütçeniz kısıtlı ise yatırıma ihtiyaç duyan site alıyorsanız yanlış yapıyorsunuzdur. Site elinizde patlar.

6- Site Kaç Yaşında?

Sitenin kaç yaşında olduğu önemlidir. Yeni açılmış sitelerin size dezavantajları olabilir. Google tarafında güven kazanmış ve anahtar kelimelerinin oturmuş olması gerekmektedir. Yeni siteler anlık ilk sayfaya gelip belirli süre sonrasında düşüş yaşayabiliyor.

Siteler şarap gibidir. Yaşlandıkça güzelleşir. :)

7- Sitenin Geçmişi

Sitenin geçmişi oldukça önemlidir.

Siteyi şu araçlarla kontrol edin;

  • archive.org/web
  • Alexa.com
  • Ahrefs.com
  • nic.com/whois
  • google.com

Archive.org sayfasından domainle ilgili neler yapıldığını kayıt varsa detaylıca öğrenebilirsiniz.

Google’dan geçmiş indexlerine bakabilirsiniz.  info:site.com,  site.com gibi aramalarla geçmişe göz atabilirsiniz.  Alexa.com ile ne kadar backlink alındığı ve geçmişe yönelik seo çalışmalarına göz atabilirsiniz.  Nic.com/whois adresinden de domain kimin üzerine kayıtlı, ne zaman düşmüş, ne zaman bitecek vs gibi konuları detaylıca öğrenebilirsiniz.

Geçmişte spam yaptıysa, farklı amaç ve sektörlerde domain kullanıldıysa, aşırı backlinkleri varsa siteyi almadan önce düşünmenizi tavsiye ederim.

301 Geçmişi

301 geçmişi sitenin daha önce ne kadar domain değiştirdiğidir. Bunu mutlaka öğrenin.

Özelliklede Sitenin Son Ayların Aktivitesi

Alacağınız sitenin son aylardaki aktivilerine çok dikkat etmelisiniz. Son ayların geçmiş süreçlerden ne kadar farklı olduğunu çıkarmaya çalışın. Ani yükseliş ve düşüşler varsa mutlaka kafanıza soru işaretleri oluşmalıdır. Gelen siparişler, site dışı seo çalışmaları, reklam gelirleri, ziyaretçiler, ziyaretçi kaynakları kısacası her şeyi çok detaylı incelemelisiniz.

8- Sitenin Geleceği

Siteyi almaya karar vermeye yaklaştınız. Bu sefer alacağınız sitenin geleceğini düşünmelisiniz. Örneğin niche bir sektördeki belirli kazancı olan web sitesinin kazancı daha ne kadar arttırılabilir?

Yada alacağınız sitenin gerçekten geleceği varmı? Satıcı ileride kaba tabirle patlayacak olan sektörel siteyi size mi bırakmaya çalışıyor?

Mesela diyelimki x dizisi yada oyunu var. Bunun hiç alacağı süreç belirlidir. Zaman geçtikçe gelir, hitleri düşüşe geçecektir.

Gelecek vaat etmeyen sitelerden kesinlikle uzak durunuz.

9- Sektör ve Rekabeti

Sitenin hangi sektöre ait olduğu oldukça önemlidir. Daha önce deneyim sahibi olmadığınız sektörlere pahalı siteler alarak giriş yapmanızı önermem. Cirosu yüksek olmasına karşın yoğun giderleri olabilir.

Aşırı rekabetli bir sektöre ait siteyi alıyorsanız yatırım yapıp yapmayacağınızı düşünmeniz gerekiyor. Aldığınız site hiç bir zaman sizin aldığınız konumda kalmayacaktır çünkü yoğun rekabetten dolayı bir süre sonra arama motorlarında kayıplara karışacaktır.

10- Şikayetler

Alacağınız sitenin özellikle de e-ticaret sitesi ise hakkında ne kadar şikayet olduğuna dikkat edin. Site hakkında bir kaç şikayet olması ve bunların çözüme kavuşmuş olması gayet normaldir.  Fakat çözülmemiş şikayetler ve ağır suçlamalar bulunuyorsa uzak durmanızı öneririm. Ne kadar dijital pazarlamaya yatırım yapsanız da geçmişten gelen sorunlarla karşılaşacaksınız.

11- Online İtibarı

Sosyal medya ve diğer bütün sitelerde satın alacağınız site hakkında neler yazıldığına mutlaka göz atın. Detaylıca araştırın. Bu adımı gözden geçirirseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Örneğin müştelerinin kredi kartından rastgele para çeken, müşterilerinin siparişlerini göndermeyen, telefon yerine salatalık gönderen eticaret sitesi satın alıyor olabilirsiniz. :)

12- SEM Durumu

Arama motorlarına reklam verilmiş mi? Ne kadar bütçe harcanarak size gösterdikleri satın oranları yakalanmış gibi soruları sormanız gerekiyor.

13- SEO Durumu

SEO durumu dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında gelir. Siteye yapılan bütün seo çalışmalarını seo uzmanı yardımı alarak incelemenizi tavsiye ederim. Özelikle de spam konusunu çok ciddi şekilde göz önünde bulundurmalısınız.

Ben site alırken mümkün olduğunda kötü seo altyapısına sahip siteleri tercih ediyorum.

14- Search Console & Analitik & Sunucu Logları

Bahsettiğim bu üç aracıda titizlikle incelemeniz gerekiyor. Siteyi alıp almama konusunda size ciddi bilgi sunacaktır. Uzman yardımcı alarak inceleyin. Size kayıt verilmiyorsa sorun var demektir.

15- Ziyaretçi Kaynakları

Sitenin kullandığı analiz hizmetinden görebileceğiniz ziyaretçi kaynakları oldukça önemlidir. En değerli trafik organiktir. Diğer trafiker yapay olarak oluşturulmaktadtır. Yani yapılan harcama karşılığında trafik elde ederler.

Alacağınız sitenin toplam ziyaretçi sayısının yüzde kaçı organik yani arama motorları kaynaklıdır buna dikkat etmelisiniz.

16- Ziyaretçi Çektiği Anahtar Kelimeler

Süper hızlı vs diye bir film sitesi aldınız. Bu film sitesinin içerisinde 5.000 tane film ekli ve sitenin 7k ziyaretçisi var. 6300 tekil ziyaretçi ise sadece yeni çıkan filmden geliyor.  Buradaki dengesizliği fark etmişsinizdir.

Site sektörüne göre farklılık göstermekle birlikte bütün içeriklerinden ziyaretçi çekiyor olmalıdır. Çok sayıda içeriği olan sitenin tek kelimeden ziyaretçi getiriyor olması ileride canınızı sıkabilir.

17- Sitenin Gelir Kaynakları

Sitenin ne kadar geliri var? Bu gelirler nereden sağlanıyor? Bunları detaylıca incelemelisiniz. Sitenin gelirlerinin düzgün reklam kaynaklarından sürekli geliyor olması gereklidir. Örneğin adsense geliri varsa ve 3 senelik sitenin sadece son 3 ayında gözle görünür geliri bulunuyorsa ters giden bir şeyler var diye düşünebilirsiniz.

Diyelimki sitenin  aylık 10 tl geliri var. 6 TL popup reklamlardan geliyor. 3 tl tanıtım yazısı ve link satışlarından. 1 tl ise sürekli kullanılabilecek reklam alanında… Bu tarz sitelerden uzak durmalısınız.

Geçmiş gelir kaynaklarını inceleyerek bu gelir kaynakları arasında çok sık değişim, abartı reklam ve satışlar, ani yükseliş ve düşüş gibi durumların olmamasına dikkat etmelisiniz.

18- Eticaret Sitesi İse Tedarikçileri

Siteyi alacağınız kişi size tedarikçi bilgilerini verecek mi ve tedarikçi sizle aynı fiyatlardan çalışmaya devam edecek mi?

19- Reklam Durumları

Sitede ne kadar reklam var? Site için ne kadar bütçeyle reklam veriliyor? Siteyi satmadan önce tanıtım yazısı çöplüğüne çevirmişler ve sonra tanıtım yazılarını silip size mi satıyorlar.? :( Reklam durumları gelir kaynaklarına biraz benziyor.

20- Yazılımı – Altyapısı

Satın alacağınız sitenin yazılımı kaynak kodlarıyla birlikte size verilmelidir. Yazılımın düzeltilmesi gereken yerlerde ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Geçmişte kalmış eskimiş ve destek alacağınız uzman bulamayacağınız yazılımlara sahip siteleri almayın.

Örneğin dandik bir asp.net projesidir. Yazılım seo anlamında ölü ve güvenlik sorunları taşıyor olabilir. Aynı zamanda da geliştirilme aşamaları zahmetlidir. Böyle sorunla karşılaştığınızda siteyi alıp almamayı düşünmelisiniz.

Bu gibi durumlarda şunu yapabilirsiniz; var olan sistemi bilinen cms sistemine çevirebilirsiniz. Bu da size ekstra masraf sağlayacaktır. Bütün işlem aşamalarında yazılım ve seo uzmanı desteği ihtiyacı duyacaksınız. Tasarım değiştirmek istersenizde front-endçi ve grafiker.

21- Ödeyeceğiz Tutar

Ödeyeceğiniz tutar sitenin aylık masrafının reklam gelirine göre 24 katına olabiliyor. Tabi bu siteye göre oldukça farklılık gösteriyor.

22- Ödeme Şartları

Aylık 10 tl olan geliri siteyi 40 tl’ye satıp sizden bunu 3 ay içerisinde ödemeniz isteyebilirler.  :)

23- Domain, Hosting ve Yedekler

Siteyi satın almaya karar verdiğinizde domain, hosting ve ekstradan yedekleri isteyin. Yedeklerin sizde olması anlam ifade etmez. Önem sırasına göre domain, yedek, hosting. Domain sizde oldukça ve yedek varsa istediğiniz hostingi kullanabilirsiniz.

Siteyi satın aldıktan sonra yeni sunucuya geçmenizi tavsiye ederim.

24- Kaç Dilde Yayın Yapıyor?

Sitenin kaç dilde yayın yaptığıda bakınız. Bilmediğiniz dilde yayın yapıp gelir kaynağı buradan olan siteleri almak istemeyebilirsiniz.

Son Olarak

Özelikle eticaret alanında yazılacak tonlarca madde bulunabilir. Yüksek bütçeli site alırken 10 kere düşünmelisiniz. Tam zamanlı çalıştığım işten daha çok kazandırıyor. İşimden çıkayım bu işe devam ederim mantığı yanlıştır. Bir google güncellemesi olur ortada kalırsınız. Yada teccübeniz yoktur gelir elde edemezsiniz.

Hangi Siteleri Almalıyım?

Bu sorunun cevabını maalefes veremem çünkü oldukça fazla sektör ve site çeşidi var. Hiç ummadığınız sitenin sizi şaşırtacak geliri olabiliyor.

Teknik olarak düşündüğümüzde ise seo yönünden kötü siteleri almayı tercih ediyorum. Sem tarafına aşırı harcama olmayan belirli yol almış, yıllanmış ve spam yapılmamış siteler.

Ücretsiz Satış Analizi Desteği

Web sitesi satın alırken emin değilseniz bana ulaşabilirsiniz. Size site hakkındaki görüşlerimi bildirebilirim. Alın yada almayın diye belirtemem. Bu sizin kararınızdır.

Not: Yazıyı parça parça farklı tarihlerde yazdım. Yazım hatalarım için kusura bakmayın. :)

2 Yorum

  1. Ali

Yorum Yap