Büyük Düşünenler İçin Uluslararası 7 SEO Tekniği

Uluslararası SEO, başka ülkelerden ziyaretçi çekmek için yapılan çalışmaların tümüdür. Belirli ülkeleri hedefleyen işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılır.

Uluslararası aramalarda sonuçlarda üst sıralarda yer almak mı istiyorsunuz? O zaman yapmanız gerekenlere göz atalım.

1- Doğru URL Yapılandırmasını Seçin

Uluslararası sonuçlarda çıkabilmek için url yapılandırmaları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. 4 farklı url yapılandırması hakkında edinerek siteniz için en doğru olanı kullanabilirsiniz. 

ccTLD: Ülke alan kodlarına verilen isimdir. .tr, .in, .co, .de örnek olarak gösterilebilir. Sitenin barındığı ülke kodlarını kullanmak hedeflediğiniz ülkedeki arama sonuçlarında daha kolay çıkmanızı sağlar. 

Subfolder: Subfolder ya da Subdirectory alt dizin anlamına gelmektedir. Subfolder kullanarak ülkeler hedeflenebilir. Örnek olarak; “ornek/ru

Subdomain: Subdomain alt alan adı anlamına gelmektedir. Farklı dillerdeki siteleri yönetebilmek için subdomainler kurmak çok daha mantıklıdır. Çünkü var olan siteden başka bir site gibi algılandığı için arama motorları çok daha kolay bir biçimde sıralamaya sokabilmektedir. Örnek olarak; “ru.ornek.com

gTLD sitelerini dil kodları ile kullanmak: gTLD uluslararası alan adlarına denmektedir. Örnek olarak .org, .com, .net gibi uzantılar gösterilebilir. .com uzantılı sitenizi istediğiniz dil ve ülke kodlarına göre düzenleyebilirsiniz. Örnek olarak; “ornek.com/?lang=en-us

2- Dil Etiketleri İle Hedef Dil Belirleyin

Dil etiketleri yani Hreflang etiketi sayfanın ya da sitenin hangi dilde olduğunu gösteren etiketlerdir.  Bu etiket sayesinde hazırladığınız İngilizce içeriği İngilizce yapılan aramalarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Bölge seçimi yapılan bölgeye o bölgedeki kullanıcıların yaptığı aramaları hedefleyebilirsiniz.

Hem bölge hem de dile göre etiket yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Türkiye’den Arapça arama yapan kullanıcıları hedefleyebilirsiniz. 

hreflang etiketi başlık bölümünde, HTTP üst bilgi bölümünde, rel=cannocial şeklinde ya da XML site haritasında kullanılabilir. Html ve Xml site haritaları hakkında detaylı bilgiye Html Site Haritalarının SEO’ya Etkisi? yazısından ulaşabilirsiniz. 

Örneklere ulaşmak için https://support.google.com/webmasters/answer/189077?hl=tr adresini takip edebilirsiniz. 

3- Siteyi Uygun IP Üzerinde Barındırın Yada CDN Kullanın

Site için yerel Ip kullanarak hedeflediğiniz bölgedeki sonuçları daha hızlı gözlemleyebilirsiniz. 

CDN, content delivery network anlamına gelmektedir. CDN hizmeti alarak dünya üzerinde bir çok sunucudan yayın yaparsınız. Asyadan giren kullacıya Asya üzerindeki sunuculardan, Amerikadan giriş yapan kullanıcınıza Ameridaki sunucular üzerinden yayın yapılır. Böylece hız ve erişim problemi yaşamazsınız.

4- İçerikleri Uluslararası SEO’ya Uygun Şekilde Oluşturun

 

Arama motorları her bölgede farklı çalışmaktadır. Dolayısıyla optimizasyon çalışmaları da ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. İçerik oluştururken de bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. 

Var olan içerikleri çevirmek için asla makine çevirilerini kullanmayın. Yaptığınız bütün çalışmaların çöpe gitmesine sebep olacaktır. 

5- Uluslararası Backlinkler

Uluslararası sonuçlarda yer almak istiyorsanız ya da belirli bir bölgeyi hedeflemek istiyorsanız buna göre bir strateji uygulamanız gerekmektedir. Örneğin uluslararası sonuçlar için farklı kıtalarda yer alan sitelerden de link almanız gerekiyor. 

Belirli bir bölge hedefliyorsanız linklerin o bölgeden yer alan kaliteli sitelerde alınması gerekiyor. Backlink Nedir? yazısından konu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

6- Yerel Rehber Sitelerinden Faydalanın

Yerel rehber sitelerinden alınan linkler her zaman değerlidir. Bu sayede siteniz uluslararası gözükecektir. Aramalarda çıkmak istediğiniz ülkede barınan ne kadar çok siteden linkiniz varsa o arama motorları sizi oranın yerel sitesi olarak algılayacaktır. 

Yerel SEO Teknikleri yazısından yerel rehber siteler hakkında bilgi alabilirsiniz. 

7- Diğer Arama Motorlarını da Hedefleyin

Uluslararası SEO’nun en önemli avantajlarından biri istediğiniz bölgede aramalarda çıkabilmektir. Bunun için bazen farklı arama motorlarına göre de çalışmalar yapmanız gerekebilir. Örneğin Çin’i hedeflediğinizde Google sonuçlarından daha çok Baidu sonuçlarını analiz etmeniz gerekebilir. Ya da Rusya için Yandex analizleri oluşturabilirsiniz. 

Sonuç Olarak

Bir SEO uzmanı olarak uluslararası SEO için atmanız gereken adımlardan ilki URL türünü iyi belirlemektir. Ardından Hreflang etiketlerini düzgün bir şekilde girmelisiniz. Kullanılan dilin kusursuz olması ve backlinklerin uluslararası SEO’nuzu desteklemesi hedeflediğiniz bölgelerde sonuç almanızı sağlayacaktır. 

 

Yorum Yap