SEO Nedir ve Ne işe Yarar?

Seo nedir ve ne işe yarar, internet sitesi için bu hizmeti almak isteyen ve ilk defa duyan kişiler tarafından oldukça sık sorulan bir sorudur. Seo konusu yeni olmakla birlikte, seo hakkında kendi yapısı itibariyle de internette oldukça bilgi kalabalığı mevcuttur. 

Search Engine Optimization açılımı olan SEO Türkçe karşılık olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamını taşımaktadır. Seo nedir ve ne işe yarar sorusu  kısaca google ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için arama motorları  tarafından belirlenen kriterlerin yerine getirilmesidir. Bu arama motorlarınca oluşturulan kriterler daha iyi bir arama sonucu sunmak için güncellenmektedirler. Arama motorlarının temel prensibi kullanıcılarına en iyi sonuçları göstererek, en doğru sonuçları sunmaktadır.  Çok yeni bir pazar olmasına rağmen seo her gün kendisini geliştiren büyük  yapıya sahip pazardır. Google ülkemizde en çok kullanılan  arama motorudur. Google’ın yanı sıra yahoo, bing, mynet gibi bir çok arama motoru yer almaktadır.

SEO yani arama motoru optimizasyonun sitelere uygulanması bir çok getiri sağlamaktadır. Seo sayesinde hedef  kitlenize direkt olarak ulaşabiliyorsunuz. Örneğin bisiket satıyorsanız, bisiklet satışı, bisiklet gibi kelimelerde ilk sayfalarda gelerek normal bir dükkanda yaptığınız kendi bölgenizdeki satışı bütün Türkiye hatta dünyaya yayabilirsiniz.

Seo uzmanı ise arama motorlarınca belirlenen kriterlerin keşfedilmesinde ve bu keşfettiği tekniklerin uygulanmasından sorumlu olan kişilerdir. Ülkemizde seo uzmanı olmak hayli bir zor işlemdir. Firmaların bilgisiz insan kaynakları departmanları ve çok basit bir işlem gibi gördükleri bu sektör bir o kadarda firmalar için önemlidir.Arama motoru optimizasyonu uzmanı olmak yada olmaya çalışmak hiçte kolay bir olay değildir Türkiyede… Sadece seo sektöründe değil genel olarak bilişim sektöründeki kasap firmalar yüzünden bu alanlarda ilerleme maalefes durmaktadır. Komik maaşlar ve yüksek beklentilerin odağı bilişim sektöründe sizler oluyorsunuz. Seo konusunda teccübeli elemandan asp.net, php, java, html, css, javacript  gibi konularda da uzman olmalarını beklemektedirler. Asp.net dilinde uzman olmak ortalama bir kişiye 1,5-2 sene süreye bedel olacaktır. Gene aynı şekilde php ve java konularında aynı süreyi baz alırsak bu üç dilde uzman olması (gerçekten aynı anda hakim olması çok zor) 7 seneyi bulacaktır! Bunun yanında seo konusunda da teccübeli olması demek kafadan 1-2 dersek bu kişinin kafayı tırlatmadan bunları öğrenmeye çalışmasını zamana yayarsak ve diğer unsurlarıda eklersek 10 sene gibi bir süre elde edebiliriz… Bazı firmalar bu özellikleri yeni üniversite mezunlarından beklemektedirler.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Ne Tür Çalışmaları Barındırır ?
Arama motoru optimizasyonu-seo bir çok çalışmayı kendi içerisinde barındırır. Bu çalışmalar kendi aralarında ayrılmaktadırlar. Temel olarak off page seo ve on page seo olarak düşünebiliriz. Sayfa içi  seo ve sayfa dışı seo  olarak Türkçe düşünebileceğimiz seo işlemleride kendi aralarında ayrılır. .Sayfa içi seo yani on page seo sitede yaptığımız işlemlerini içerir. Örneğin html ve xml site haritaları, içerikler, kodlamalar gibi teknikler  yer almaktadır. Off page seo yani sayfa dışı seo tekniklerinde ise sitenin haricinde yaptığımız işlemler vardır. Bu işlemler genel olarak backlinklerde yani başka sitelerden kendi sitemize aldığımız bağlantılarla ilgilir.

Arama Motoru Optimizasyonu, Seo Uzmanı Nasıl Olabilirim ?
Ülkemizde seo konusunda tam anlamıyla seo eğitimi veren bir kurum bulunmamaktadır. Seo uzmanı olan kişiler tamamen kendi uğraşları ile elde ettikleri yöntemleri deneme yanılma yoluyla bulmuşlardır. İnternette bir çok Türkçe kaliteli forumlardan ve bloglardan seo tekniklerini öğrenebilirsiniz. Tabii kaliteli forum diye lanse edilen Türkçe içerikli sitelerde ukala, bilgisiz, saygısız ve cahil insanlara katlanmayı göze almayı unutmayın. Bu insanlar gerçekten insanı yıldırıyor ve sanıyorsunuz ki arama motorlarını bu adamlar yapıyorlar… Yurtdışındaki ünlü seo bloglarından yarım ingilizceleriyle öğrendikleri teknikleri makale yazarak anlatarak daha sonra bunları paraya dökmeye çalışan kesimdir bu söz ettiğim insanlar… Tavsiyem ingilizceniz varsa google.com’a seo yazıp ulaşabileceğiniz tonlarca kaynak mevcuttur.

Yaşınız genç ve yapacağım iş seo diyorsanız çok fazla okumanız ve çalışmanız gerekiyor. Temel bilgilere sahip olduktan sonra önerim ajanslarda, seo firmalarında çalışarak daha fazla teccübe kazanırlar. Buralarda çalıştığınızda mutlaka ama mutlaka  ingilizce seo içerikli blogları takip etmeyi bırakmayın…

Arama Motoru Optimizasyonu

SEM (Search Engine Marketing) Nedir ? Seo ile Nasıl Bir İlişkisi Vardır ?

Sem google’da arama yaptığımızda sponsor bağlantılar bölümünde yer alan ücret karşılığında sitelerinizin listelenmesini sağlayan bir araçtır. Sem konusu oldukça geniş bir konudur ve ayrı bir uzmanlık istemektedir. Büyük çaplı projelerde seo ve sem uzmanları koordineli olarak görev yaparlar.

SEM yani Search Engine Marketing Türkçe çevirisini Arama motoru Pazarlaması olarak alabiliriz. SEM, SEO’dan farklı olarak tıklama ve gösterim başına çalışmaktadır. Google Adwords‘e verdiğiniz reklamlar ne kadar tıklanırsa sizin önceden hazırladığınız bütçenizde de azalma meydana gelir. SEM uzmanı olmak işin en az maliyetle en fazla gösterim ve tıklama almasında yatmaktadır.  Rekabeti çok yüksek kelimelerde bırakın seo yapmayı  sem ile dahi ilk sayfada yer almak oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bu durumu google.com’dan rekabeti yüksek kelimeleri araştırarak bakabilirsiniz. Ülkemizdeki adsense yayıncılarının bir çoğunun ingilizceyi tercih etme sebebleri arasında da bu etken yer alır. Tıklama başına adsense yayıncılarının 5,6 $ aldıkları dahi olabilmektedir. Eticaret siteleri, kurumsal ve sektörel siteler daha çok sem yolunu tercih etmektedirler. Bunun yanında seo çalışmasına gerek duymadan dönem bazlı ziyaretçi alınmak istenen projelerde de sem tercih edilir.

Seove sem farklı kulvalarda gözükmelerine rağmen aslında birbirlerini tamamalayan çalışmalar olarak ele alınabilirler. Örneğin rekabeti çok yüksek kelimelerde adwords reklamlarıyla sitelerinize ziyaretçi çekebilirsiniz. Google kendisinin gönderdiği ziyaretçilerin gelmesiyle ilgili bir sorun aramayacağı için trustrank değerlerinizde ve site içi unsurlardaki ibreleriniz yükseleceği için seo konusunda da bunlar size olumlu olaylar olarak geri dönüşü olacaktır.

Google Adsense ile uzun süreli çalışmama rağmen Adwords konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olduğum söylenemez.

4 Yorum

  1. şerife
  2. Yavuz
  3. Sayisal Sotashi

Yorum Yap